Odeabank, Ankaralı Sanayicilerle 2021 Ekonomik Beklentilerini Konuştu

Odeabank, Ankaralı Sanayicilerle 2021 Ekonomik Beklentilerini Konuştu​

Odeabank, Ankaralı Sanayicilerle 2021 Ekonomik Beklentilerini Konuştu

Odeabank, COVID-19 salgını nedeniyle dijital platform üzerinden gerçekleştirdiği Dış Ticaret Buluşmaları kapsamında, Ankaralı iş insanları ile bir araya geldi. Odeabank yetkililerinin Ankara’da faaliyet gösteren firmaların yanında olduklarını hatırlattığı toplantıda 2020 yılında dünyada ve Türkiye’de yaşanan makroekonomik gelişmeler, 2021 beklentileri ve COVID-19 salgınının etkileri tartışıldı.

TÜRKİYE’NİN genç ve dinamik bankası Odeabank, COVID-19 salgınının başlamasından bu yana dijital ortamda düzenlediği 31’inci Dış Ticaret Buluşmasını Ankaralı iş insanları ile gerçekleştirdi. 70’e yakın şirket yöneticisinin katıldığı toplantıda, 2020 yılında yaşanan gelişmeler ele alınarak, 2021 beklentileri tartışıldı. Bu yıl ikinci kez dijital ortamda Ankaralı iş insanları ile yapılan toplantıda; COVID-19 salgınına karşı geliştirilen aşıların ve ülkelerin aşılama programlarının küresel ekonomiye etkisi de konuşuldu.

Zafer Seyar: “Dış Ticaret 2020 Yılında Banka Olarak Atılım Yaptığımız Bir Alan Oldu”

Odeabank Nakit Yönetimi ve Dış Ticaret Direktörü Ahmet Zafer Seyar, toplantının açılış konuşmasında Türkiye ve dünyanın içinde bulunduğu bu zor dönemde sanayici ve ihracatçılara destek olmak için çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Seyar, Odeabank olarak COVID-19 salgınının istihdam, üretim, ticaret ve ödeme sistemine olası etkilerini asgari seviyede tutmak amacıyla işletmelere önemli kolaylıklar sağladıklarına dikkat çekti. Ankaralı iş insanları ile bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını belirten Seyar, şöyle devam etti: “Pandemiye rağmen bu yıl dış ticaret atılım yaptığımız bir alan oldu. Odeabank olarak COVID-19 salgınının ekonomiye etkisini asgari seviyede tutmak amacıyla sanayicilere önemli kolaylıklar sağlıyoruz. Bugüne kadar ihracatçılarımıza destek olmak amacıyla Merkez Bankamızın Reeskont Kredileri programı çerçevesinde yaklaşık 900 milyon dolarlık reeskont kredisine aracılık ettik. Dünya ve ülkemiz için zor olan bu süreçte müşterilerimizin yanında olduğumuzu göstermek üzere destek paketleri açıkladık. Türkiye ihracatının belkemiği olan KOBİ’lere kullandırılmak üzere Hollanda Kalkınma Bankası FMO ile 25 milyon dolar tutarında 5 yıl vadeli finansman sözleşmesi imzaladık. Yurtdışından alınan bu uzun vadeli kaynak, bu zorlu dönemde Odeabank’a ve ülkemizin bankacılık sektörüne duyulan güvenin bir sonucudur. Odeabank olarak Türkiye’de reel sektörü daha güçlü bir şekilde desteklemeye yönelik yeni finansman olanakları üretmeye devam edeceğiz.”

Altınsaç: “ Küresel ekonomi 2021 Yılında Yüzde 4 Büyüyecek”

Video konferansta konuşan Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç, Ankaralı iş insanları ile 2020 yılı gerçekleşmeleri ve 2021 yılına yönelik öngörülerini paylaştı. Altınsaç, dünyada ve Türkiye’de makroekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi: “2021 yılı dünyanın COVID-19 salgınına karşı aşılama ile toplu bağışıklığın önem kazandığı bir yıl olacak. Küresel piyasalar yılın son döneminde COVID-19 ile mücadelede önemli bir faktör olan aşılamaya odaklanmış durumdalar. Aynı zamanda merkez bankaları ve maliye politikaları da küresel ekonomileri desteklemeyi sürdürüyor. 2021 yılının ilk çeyreğinde ABD nüfusunun yaklaşık yüzde 25'nin aşılanması planlanıyor. Gelişmiş ülkeler gelişmekte olan ülkelere göre bir adım önde gidiyor. Küresel ekonomide 2021'in sonuna doğru toplu bağışıklığın çokça konuşulduğu bir dönem olmasını bekliyoruz. COVID-19’dan kaynaklanan sıkıntılar nedeniyle dünya ekonomisi 2021'in ilk çeyreğini göre zor geçirecek olsa da, özellikle 2021 yılının 2’ci yarısı için beklentilerimiz olumlu. Benzer şekilde turizmde de 2021 yazının geçtiğimiz döneme kıyasla çok daha iyi geçeceğini hesaplıyoruz. 2020 yılını yüzde 4'e yakın bir daralma ile kapatması beklenen küresel ekonominin 2021 yılında yüzde 4 civarında büyümesi öngörülüyor. Türkiye’de de 2021’in ikinci yarısından itibaren daha rahat bir ekonomik ortama gireceğimizi öngörüyoruz. 2020’de yaşanan tüm zorluklara rağmen, bu yılı yüzde 1'e yakın bir büyüme ile tamamlıyoruz. 2021 yılında ise son bir aylık vadede atılan olumlu adımların devam edeceği varsayımı ile yüzde 4'lük büyümeyi yakalayacağımızı düşünüyoruz. "