Odeabank Ekonomi Zirvesi’nde ekonominin rotası konuşuldu

Odeabank Ekonomi Zirvesi’nde ekonominin rotası konuşuldu​

Odeabank Ekonomi Zirvesi’nde ekonominin rotası konuşuldu

Yenilikçi ve sorumlu bankacılık anlayışıyla sektöre katkı sunmak üzere önemli çalışmalara imza atan Odeabank, ikinci kez ayrıcalıklı bir zirveye ev sahipliği yaptı. “Türkiye Ekonomisinin Bugünü ve Geleceği” başlığıyla düzenlenen zirveye, dünyanın önde gelen ekonomistlerinden Daron Acemoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Türk Bankacılık sektörünün genç ve dinamik oyuncusu Odeabank, farklı ve vizyoner duruşuyla ekonomi dünyasında adından söz ettirmeye devam ediyor. Sorumlu bankacılık anlayışıyla sektörde birçok ilke imza atan Odeabank, Varlık Yönetimi Ekonomi Zirvesi’nin ikincisini düzenleyerek dünyanın önde gelen ekonomistlerinden Daron Acemoğlu ile “Türkiye Ekonomisinin Bugünü ve Geleceği?” ne ışık tuttu.

Zirve, Odeabank müşterileri ve ekonomi basınının önemli temsilcilerini biraraya getirdi. Zirveye katılamayan Odeabank müşterileri de bilgisayarlarından ve mobil cihazlarından Odeabank’ın web sitesine giriş yaparak konferansın canlı web yayınını izledi. Katılımcılar ayrıca konferans süresince twitter’a girerek “#odeazirve” hashtag’i ile konuşmacılara sorularını ilettiler.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Odeabank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cem Muratoğlu; Dünya’da gelişen teknoloji ve buna bağlı olarak değişen tüketim şekillerine dikkat çekti ve sözü konuşmacılara bıraktı.

Muratoğlu’nun ilk sözü verdiği Odeabank Genel Müdürü Hüseyin Özkaya, yaşanan gelişmeleri doğru yorumlayabilmek ve sağlıklı öngörülerde bulunabilmek için gerçekçi analizler yapmanın önemine vurgu yaparak “Sıfırdan kurduğumuz Bankamız ile sektörümüze farklı ve yeni bir soluk getirdik. Sektöre böylesi hızlı bir girişin ardından 2014 yılı bizler için başarılarımızı pekiştirdiğimiz ve sağlıklı büyümeye devam ettiğimiz bir dönem oldu. Müşteri odaklı yenilikçi banka yaklaşımımız ile sektör sıralamasında bu yıl bir basamak daha yükseldik. 49. sırada girdiğimiz sektörde 13. mevduat bankası, 10. özel mevduat bankası olduk. Türkiye Bankacılık Sektörü gibi rekabetin en üst noktalarda olduğu bir alanda bu sonuca ulaşmanın, sadece ülkemizde değil uluslararası platformlarda da bir “başarı hikayesi” olarak nitelendirildiğini belirtmek isterim. Göstermiş olduğumuz üstün performans sonucu 2014 üçüncü çeyrekte aktiflerimizi 22,0 milyar TL’ye yükseltirken, kredilerimiz 15,4 milyar TL’ye, mevduatlarımız da 17,8 milyar TL’ye ulaştı. Bugün itibariyle 48 şubemiz ve 1387 çalışanımız var. Her adımımızı sonsuz bir heyecan içerisinde atarken kurduğumuz yapının sağlıklı bir şekilde büyüyor olması bizleri mutlu ediyor” dedi.

Zirvede ünlü ekonomist Prof. Daron Acemoğlu ise Türkiye ekonomisinin bugününü değerlendirdi, gelecek öngörülerini, Türkiye’de ve dünyada yakın dönemde yaşanan gelişmeler ışığında yorumlayarak katılıcımlarla paylaştı.

Son dönemde Türk ekonomisindeki canlanmanın kökeni ve sorunlarını değerlendiren Daron Acemoğlu konuşmasında, Türk ekonomisi için global sorunlar, içteki gizli tehlikeler ve ihtimalleri sıraladı.

Otoritelerin dile getirdiği yaklaşık yüzde 3’lük büyüme öngörüsünün Türkiye için yeterli olmadığını savunan Acemoğlu; “Türkiye’nin sahip olduğu büyüme potansiyelini tam olarak gerçekleştirebilmesi için daha fazla üretim ve teknoloji yatırımının yanısıra ekonomik ve siyasal reformlarla desteklenmesi gerekiyor. Özellikle girişimcilere, yenilikçi iş adamlarına açık bir ortam hazırlanması çok önemli bir faktör. Aksi takdirde Türkiye gelişmekte olan ülkeler sınıfında olmaya devam edebilir” dedi. Türkiye ekonomisinin devlet kontrolünde ilerlediğini söyleyen Acemoğlu; “Türkiye’nin daha yetenekli, iyi eğitimli ve kalifiye insan kaynağına ihtiyacı var. Yapısal reformlara ağırlık verilmesi, yenilikçi politikaların benimsenmesi gerekli. Türkiye ancak bu şekilde gerçek ekonomik büyümeyi gerçekleştirebilir” dedi.

Daron Acemoğlu Hakkında

Daron Acemoğlu, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) iktisat profesörüdür. IDEAS/RePEc araştırma veri tabanına göre, "Dünyada En Çok Alıntı Yapılan İlk 10 Ekonomist" arasındadır. 3 Eylül 1967’de İstanbul'da doğmuş olan Acemoğlu, 1986 yılında Galatasaray Lisesi'ni bitirmiştir. Lisans derecesini İngiltere'nin York Üniversitesi'nde alan Acemoğlu, yüksek lisans ve doktora derecelerini ise, bu dalda en prestijli okullardan olan Londra Ekonomi Okulu'ndan almıştır. 1992-93 yılları arasında Londra Ekonomi Okulu'nda ders veren Acemoğlu, 1993'te ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde ders vermeye başlamıştır. MIT'deki akademik kariyerinin ilk yıllarında, iktisat alanındaki tarihi yayınlardan biri olan The Economic Journal'da yayınlanan bir çalışması, "1996 Yılının En İyi Makalesi" ödülünü almıştır. Daron Acemoğlu, 2000 yılında profesörlüğe yükselmiştir. Acemoğlu'nun üstün başarılarından biri de, 2005 yılında John Bates Clark Madalyası ile ödüllendirilmesidir.*

Acemoğlu'nun ilgi alanı içine giren başlıca konular, siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, gelir ve ücret dengesi eşitsizliğidir. En güncel çalışmaları ise, ‘kurumların ekonomik gelişim ve siyasal ekonomideki yeri’ üzerinedir. Bu alandaki çalışmaları, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından 2006 yılında "Bilim Ödülü"ne layık görülmüştür. 2013 yılında, klasik büyüme ve kalkınma teori ve modellerine farklı bir perspektifle yaklaşımı nedeniyle Sosyal Bilimler dalında, T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülen Acemoğlu, Review of Economics and Statistics ve Journal of Economic Growth dergilerinin yardımcı editörlüğünü de yürütmektedir. Acemoğlu, meslektaşı James A. Robinson ile birlikte yazdığı ve 2012 yılında yayınlanan “Why Nations Fail” (Ulusların Düşüşü) kitabı ile dünya çapında büyük yankı uyandırmıştır.

*John Bates Clark Madalyası, her iki yılda bir, ekonomi bilimine en büyük katkıyı yapan 40 yaş altındaki bir bilim adamına verilen ödüldür.