Sanat Koleksiyonerliği

Sanat Koleksiyonerliği​

Tarihin birçok döneminde koleksiyonlarına tutkulu insanların hikayelerini duymuşsunuzdur. Peki, koleksiyon nedir? Koleksiyon hemen her türlü nesnenin belirli amaçlarla bazı özelliklere göre ayrılıp, sınıflandırılması ve biriktirilmesi olarak tanımlanıyor. Çoğu kez tutku kavramı ile özdeşleştirilen koleksiyonculuk kişisel zevk için ya da ticari bir yarar, hobi, keyif, kar, koruma, sosyo-kültürel fayda gibi nedenlerle yapılabiliyor. Koleksiyonculuk yapan insanlara ise koleksiyoner deniyor.

Kuşkusuz ki dünyanın dört bir yanında görebileceğiniz sayısız koleksiyon türü mevcut ancak sanat koleksiyonu uyandırdığı estetik çağrışımlar ve derinlik ile sanki biraz daha farklı bir yere sahip. Ayrıca sanat koleksiyonerliği ile sanatçıların yaratıcılıklarını, fikirlerini desteklemek ve sanatseverleri eşsiz eserlerle bir araya getirmek de mümkün.

Bir Sanat Koleksiyoneri Nasıl Olunur?

“Koleksiyon ne demek?” sorusunu kısaca cevapladıktan sonra bir sanat koleksiyoneri olmayı aklına koyanlar için de bazı önemli bilgiler aktaralım. Sanatseverler önemli sanatçılara ait tabloları ve eserleri toplayarak onları bilinçli bir şekilde koruyup, sergiliyor. Muhtemelen onlar gibi siz de bu işe atılmak istiyorsanız sanata dair derin ve gerçek bir ilgi duyuyorsunuz. Sanat üzerinde çalışmak, sürekli araştırma yapıp bilgiye ve eğitime açık olmak bu alanda yürümek için atılabilecek ilk adım. Zaten birçok koleksiyoner ile röportaj yapıldığında çoğunun tutkulu ve meraklı bir yapıya sahip oldukları görülüyor.

Sanat koleksiyonerliğinde bütünlük ve belirgin bir tema özelliği öne çıkıyor. Birbiri ile ilgisi olan objeleri seçmek, onları satın alıp toplamanız gerekiyor. Bunun için sanatsal bir bakış açısına sahip olmak da büyük bir önem taşıyor. Ayrıca sanat eseri toplamanın olası bazı zorluklarını da göze alan, sanata bütçe ve zaman ayırabilecek kişiler genellikle sanat koleksiyoneri olma yolunda güçlü bir potansiyel barındırıyor.

Peki, koleksiyonculuk sizin için bir hobi mi yoksa ticari amaçlara da sahip misiniz? Ticari amaçlı koleksiyonculuk yasaya tabi olduğu için belirli kurallara uymanız bekleniyor. Bunun için önceden kapsamlı bir araştırma yapmakta fayda bulunuyor. Ayrıca koleksiyonerlik türleri de farklı sınıflara ayrılıyor. Kamu kurumları, özel müzeler ve ticari işletmeler koleksiyon yapabiliyorlar. Bireysel koleksiyonerler ise kendi kişisel zevkleri için ilgilendikleri sanat eserlerini toplayan sanatseverler olarak tanımlanıyor.

İyi Bir Sanat Koleksiyoneri Olmanın Yolu

İyi bir sanat koleksiyoneri olmanın ardında genellikle 3 temel motivasyon unsuru bulunuyor: Tutku, yatırım ve prestij. Sanata tutku duymadan sadece yatırım ve prestij amaçlı ilerlemenin ise biraz riskli olduğunu söylemek mümkün. Koleksiyonun ileride daha da değerlenip değerlenmeyeceğine ve özellikle hangi sanatçılara yönelmek gerektiğine dair kararlarda zorlanma ihtimaller dahilinde yer alıyor.

Koleksiyonculuk sürekli araştırmayı, takip ve keşfi gerektirdiğinden sanata gerçek bir ilgi duyanların yatırım açısından da başarı şansı yükseliyor.

Sanat koleksiyonerleri arasında yer almak için özellikle şu konulara özen göstermek gerekiyor:

  • Bütçeye karar vermeniz son derece önemli. Geniş fiyat aralıklarıyla satılan birçok sanat eseri bulunuyor. Özellikle gelecekte eserleri değerlenebilecek olan genç, yetenekli sanatçıları keşfetmeniz hem bütçe hem koleksiyonunuzun değer kazanması bakımından önem arz ediyor
  • .
  • İyi bir estetik zevkiniz varsa buna güvenerek ve önyargılardan sıyrılarak yetenekli genç sanatçıların özellikle çağdaş türdeki eserlerini inceleyebilirsiniz. Ayrıca küçük ve fazla bilinmeyen sanat galerilerini gezmek de yetenekli genç sanatçıları keşfetmenizde yarar sağlayabilir.
  • Kendiniz ne kadar iyi bir sanat bilgisine ve anlayışına sahip olsanız da her zaman için bir sanat danışmanına ya da sizinle aynı zevkleri paylaşan başka sanatseverlere fikir sormakta fayda bulunuyor.
  • Seçim yaparken her şeyden önce sizi heyecanlandıran, estetik açıdan size haz veren sanat eserlerine yönelebilirsiniz.
  • Eserlerin orijinalliğinden mutlaka emin olmanız gerekiyor.
  • Bir tema belirlemeli ve eserleri birbirleri ile uyumlu şekilde sergilemelisiniz. Eserlerin hikayesi gözünüzde canlanmalı.
  • Sanatçıları birçok platform aracılığıyla takip edebilir, onlarla iletişim kurabilirsiniz.

Sanat koleksiyonu yapmak istiyorsanız tabii ki güvenilir bir galeri ile çalışmaya da önem vermeniz gerekiyor. Galerinin sattığı sanat eserlerinin orijinalliğine/kalitesine, fiyatlarına, sunduğu ödeme seçeneklerinin çeşitliliğine, kolay iade etme fırsatı sağlamasına vb. göre bir değerlendirme yapabilir, bu sayede hayal ettiğiniz koleksiyonları oluşturabilirsiniz.​​​