Yatırım

Yatırımın Önemi ve Yatırım Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Faktörler​

Yatırım, en basit haliyle gelecekte gelir ya da kar elde edebilmek için eldeki para ya da sermayenin kalıcı bir biçimde kullanılması olarak tanımlanıyor. Dolayısıyla “Yatırım nedir?” sorusunun yanıtı gelecekte daha fazla kazanmak adına bugün yapılan tasarrufları kapsıyor. Ancak yatırım için kullanılan kaynağın yatırım yapıldıktan sonra tükenmemesi ve hatta değerlenmesi, yatırımı tüketim harcamalarından ayırıyor. Yatırım yapmak bu açıdan eldeki parayı kullanarak mevcut servetin büyümesine yardımcı oluyor. Mevcut servetin büyümesi aynı zamanda yatırımın önemini gösteriyor. Peki, yatırım yapmak neden önemli? Paranızın değerini korunması ve gelecekte sahip olunacak alım gücünün mevcut durumdan daha iyi olabilmesi bu soruya verilecek yanıtlar arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Yatırım yaparken “Param neden değer kaybediyor ya da değerini nasıl koruyor?” diye düşünebilirsiniz. Paranın değerini koruması ya da kaybetmesi, en basit şekilde genel fiyat düzeyinde görülen sürekli artış olarak tanımlanan enflasyon olgusu ile yakından ilişkili. Çünkü yüksek enflasyon paranın alım gücünü düşürerek değerini kaybetmesine neden oluyor. Örneğin enflasyonun %30 olduğu bir ekonomide elinizdeki para miktarı aynıysa, bu para miktarının değerinin %30 azaldığı söylenebilir. Aynı ekonomik ortamda yatırım yaparak en az %30 getiri elde etmeniz durumu ise paranızın değerini koruduğunuzu gösteriyor. Dolayısıyla paranızın değerini koruması, yaptığınız yatırım sonucunda en az enflasyon oranı kadar getiri elde etmenize bağlı olarak değişiyor.

Yatırım Nasıl Yapılır?

Yatırım kavramı aslında oldukça geniş bir kavram. Eldeki parayla bir gayrimenkul almak, paranızı dövize çevirmek, altın satın almak da yatırım yapmak olarak düşünülüyor. Her durumda da kişinin beklentisi sahip olduğu yatırım kaynağının ileriki dönemde satın alma gücünü koruması ve kişinin finansal durumunun iyileşmesine katkı sağlaması oluyor. Peki, nasıl yatırım yapmak gerekiyor?

Yatırım yaparken öncelikle amaçlarınızı belirlemeniz gerekiyor. Amacınız kısa süre içerisinde ihtiyaçlarınız için kullanabileceğiniz bir miktara ulaşmak ise paranızı vadeli mevduat, hazine bonosu, sabit getirili yatırım fonları gibi risksiz olarak düşünülen yatırım alanlarına yatırabilirsiniz. Böylece belirli bir dönem sonrasında yatırımınızı ne kadar değerleneceği hakkında fikir sahibi olabilir ve gerektiğinde yatırımınızı bozarak paranızı kullanabilirsiniz. Paranızı kısa vadede kullanma amacınız bulunmuyorsa ve daha rahat bir gelecek için servetinizi büyütmek istiyorsanız, piyasa beklentilerinize göre paranızı farklı araçlara yatırabilirsiniz. Yatırım yaparken hisse senedi, döviz, altın, devlet tahvili gibi birçok finansal aracı kullanabilirsiniz.

Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yatırım yaparken dikkat edilmesi gerekenlerin başında amacınızı ve yatırım stratejisini belirlemek geliyor. Her girişimcilik örneğinde olduğu gibi yatırım yaparken de amaçlarınızı bilmelisiniz. Ayrıca bu amaçlara ulaşmak için nasıl bir strateji gerektiğine de karar vermelisiniz. Dikkat edilmesi gereken diğer faktörler şu şekilde sıralanabiliyor:

  • Tüm paranızı riskli yatırımlara yönlendirmeyin: Yatırım yaparken, özellikle hisse senedi, opsiyon, vadeli türev veya kaldıraçlı işlemler gibi riskli alanlara yatırım yaparken, tüm paranızı bu yatırım seçeneğinde harcamayın. Tüm birikmişi kaybetme riski olduğunu her zaman aklınızda bulundurun ve yatırımınızı çeşitlendirin, örneğin belirli bir miktarı risksiz yatırım alanlarda tutun.
  • Hakkında bilgi ya da fikir sahibi olmadığınız bir yatırım aracına yatırım yapmayın: Yeterli bilgiye sahip değilseniz kripto para, Eurobond, hedge fon ya da düşük dereceye sahip tahvillere yatırım yapmak paranızın tamamını kaybetmenize yol açabilir. Aynı durum hisse senedi yatırımlarında da geçerli. Örneğin hisse senedi, Kripto, fon, Eurobond gibi yatırımlarda hakkında bilgi sahibi olmadığınız şirketlere ait hisse senedi satın almak hatalı bir adım atmanıza neden olabilir.

    Hisse senedi yatırımlarında sektörün durumundan şirketin kar dağıtım politikasına, genel ekonomiden şirketin finansal durumuna ve hisse performansına kadar birçok farklı unsur etkili olur. Bu nedenle, yatırım yaparken yeterince araştırma yapmayı ihmal etmeyin.
  • Yatırım yaparken duygularınızla değil mantığınızla hareket etmeye gayret gösterin: Yatırım yaptığınız araçları araştırın ve piyasa beklentilerini takip edin. Olumsuz haberler aldığınızda duygularınıza kapılıp yatırımı hemen elden çıkarmak yerine öngörülerinizi gözden geçirin ve atılacak adımları belirleyin. Örneğin her yatırım adımınız için kendinize durma noktası belirleyebilir ve bu kararlarınıza uygun al sat işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Yatırım yaparken güvenilir kaynakları takip edin: Öne çıkan her haberi değil, uzmanların tavsiye ve yorumlarını dikkate alın. Uzmanların ise bu konuda ehil olduklarına emin olmalı, özellikle Yatırım tavsiyesi alacakları kişilerin SPK lisanslarına sahip olup olmadıkları ve finansal piyasa tecrübelerine bakın. Ancak bu tavsiye ve yorumları kendi yatırım stratejiniz, ihtiyaç ve kararlarınızla birlikte değerlendirin.

Yatırım ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için Yatırım Ürünleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Eğer Odeabank müşterisi değilseniz hemen Odeabank Mobil’i indirerek görüntülü görüşmeyle hesap açabilir, Odeabank’ın alanında uzman kadrosundan yatırım desteği alabilirsiniz.

*Sitemizde yer alan bütün içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. İçeriklerde yer alan bilgiler hakkında konunun uzmanlarına danışmanızı ve önerileri uygulamadan önce uzman görüşlerinden faydalanmanızı tavsiye ederiz.