2021

2021 Yılı En’leri​

2021 yılının ilk yarısı pandemi nedeniyle yapılan kısıtlamaların gölgesinde geçse de yılın ikinci yarısında, toplumda aşılamanın yaygınlaşması ile birlikte kısıtlamalar büyük ölçüde kaldırıldı. 2020 ve 2021 yıllarında durgun geçen kültür sanat dünyası, yılın ikinci yarısında hareketlenmeye başladı. Tiyatrolar seyirciyle buluştu, yeni diziler ve filmler çekildi. Gelin, bu sene en çok konuşulan ve en çok sevilen tiyatro oyunları, sinema filmleri ve dizileri ile yılın en iyilerine birlikte göz atalım.

Devlet Tiyatrosu ve Özel Tiyatrolarda Yılın En Sevilen Oyunları

İnsanı insana insanca anlatma sanatı olan tiyatro, pandemide en çok özlenen sanat dallarından biri oldu. Hem devlet tiyatrolarında hem de özel tiyatrolarda yerli ve yabancı pek çok oyun seyirci karşısına çıktı. Özel tiyatrolarda, Gogol’ün ünlü eseri “Bir Delinin Hatıra Defteri” 2021’de seyirciden en çok ilgi gören oyunlar arasında yer aldı. Erdal Beşikçioğlu’nun muhteşem performansı ile göz doldurduğu oyun, Tatbikat Sahne’de izleyicilerle buluştu. Bu sene, Craft Tiyatro’nun ‘Kalp’ ve Baba Sahne’nin ‘Ben Anadolu’ ile ‘Kanlı Komedya’ adlı oyunları senenin en çok dikkat çeken tiyatro oyunları arasındaydı. Devlet Tiyatrolarında ise Duşan Kovaçeviç’in ünlü eseri ‘Profesyonel’ ve bir oyuncunun varoluş mücadelesini konu alan ‘Oyuncu /Ben-Feuerbach’ adlı oyunlar, en çok ilgi gören oyunlar arasında yer aldı..

2021 yılının bir başka önemli tiyatro etkinliği ise 25.’si düzenlenen İKSV İstanbul Tiyatro Festivali oldu. Biz de Odeabank olarak festivalin bu yılki yeniliklerinden biri olan ve tamamı kadınlar tarafından üretilen oyunların bir araya geldiği, kadın üretimini daha da görünür kılmayı amaçlayan "Bu İşte Bir Kadın Var" teması sponsoru olduk. Bu tema altında yer alan oyunumuz Eşit Masallar’ın yanı sıra, Yüzleşme, Birazdan Gideriz Şimdi Yağmur Yağıyor ve Kendine Ait Bir Oda oyunları seyirciyle buluştu.

Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramına dikkat çekmek amacıyla geliştirdiğimiz Eşit Masallar projemizin tiyatro oyununu ilk kez İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği 25. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında, seyirci ile buluşturduk.

2021’e Damga Vuran Dizi ve Filmler

2021 yılına damga vuran dizi ise Netflix’in Güney Kore yapımı dizisi Squid Game oldu. Çarpıcı ve rahatsız edici sahneleri ile tüm dünyada büyük yankı uyandıran dokuz bölümlük dizi, tüm dünyada dikkat çekmeyi başardı. 2021 yılında ilgi çeken bir başka yapım ise yine bir Netflix yapımı olan ‘Maid’ adlı dizisi oldu. Yalnız ve parasız bir annenin çocuğuyla hayatını sürdürme mücadelesini konu alan dizi, özellikle kadın izleyicilerin favori dizileri arasında yer aldı. Türk yapımlarından ise başrollerini Özge Özpirinçci ile Salih Bademci’nin paylaştığı ‘İlk ve Son’ dizisi ile 1950’li yıllarda geçen bir dönem dizisi olan ‘Kulüp’ en çok dikkat çeken diziler arasında yer aldı.

2021 yılının en çok ses getiren filmleri arasında ‘Zack Snyder’s Justice League’ ile biyografik bir drama olan ‘Judas and the Black Messiah’ yer aldı. Senenin en ilgi çeken fantastik animasyonu ise Walt Disney yapımı ‘Raya and the Last Dragon’ filmi oldu. Farklı yaş gruplarından sinemaseverlere hitap eden film, müzikleriyle de dikkatleri üzerine çekti. Bunların dışında ‘Cruella’ ve ‘I Care a Lot’ komedi türünü sevenlerin beğenisini kazanan filmlerdendi.

Yılın En İyi Sergileri

2021 yılı hem çevrimiçi hem de ziyarete açık sergiler açısından zengin bir yıl oldu. Türkiye’de seramik sanatının öncü isimlerinden Candeğer Furtun’un retrospektif sergisi, yılın görülmeye değer sergileri arasındaydı. Elgiz Müzesi teras sergisi ise yıllardır olduğu gibi bu sene de en ilgi çeken sergilerdendi. ‘Gelecek zaman’ adını taşıyan sergide, kırk sekiz sanatçının işlerine yer verildi. 12 ülke, 21 sanatçı ve 21 sanat eseri ile Perspektif’21 sergisi ile Pera Müzesi’nin dijital sergileri sanatseverlerin ilgisini çeken çevrimiçi sergiler arasındaydı.

Sanat Platformumuz O’Art ile 2021 yılında sergilerimizi hem fiziksel hem de çevrimiçi platformda sanatseverlerle buluşturduk. Sergilerimiz içinde öne çıkan CANAN “Hayal-i Alem” sergisi, sanatçının masalsı mitolojik figürlerini ve farklı formlarda ürettiği eserlerinde bir araya getirirken, koku temel bir öğe olarak sergiye ilk defa dahil edildi. Her bir duyu ile daha kuvvetli bir bağ yaratacağını düşünerek CANAN’ın ‘Hayal-i Alem’ine, kendi sesinden masallar ve müzik de eşlik etti. 7 Ekim-20 Kasım tarihlerinde fiziksel olarak ziyaret edilen sergimizi şimdi web sitemiz üzerinden çevrimiçi olarak deneyimleyebilirsiniz.

Yılın En İyi Youtube Kanalları

2021 yılının en sevilen Youtube kanallarından biri ise ‘Noluyo Ya?’ kanalı oldu. Farklı yaş gruplarından pek çok insanın ilgisini çekmeyi başaran bu kanalda; genç ve oldukça enerjik bir çiftin neşeli ve eğlenceli videoları yer alıyor. Kadın izleyicilerin daha çok takip ettiği temizlik, yemek ve köy yaşantısı vlogları ile dikkat çeken ‘Ebru Yücel’ kanalıysa günlük vlog sevenlerin ilgisini çekmeyi başardı. Beyhan Budak’ın Youtube kanalı, senenin en çok ilgi gören Youtube kanalları arasında yer aldı. Ünlü psikolog, bu kanalda; anksiyeteden depresyona, kıskançlıktan korkularımıza kadar pek çok ruhsal durumu ele alıyor ve çektiği kısa ve öz videolarla izleyicilerine kendilerini psikolog koltuğundaymış gibi hissettirmeyi başarıyor.

Pandemiye rağmen 2021, tiyatro ve sinema izleyicilerinin kaliteli yapımlarla buluştuğu, sanatın farklı mecralarının hem sanat galerilerinde hem de çevrimiçi platformlarda izleyici ile buluştuğu bir sene oldu. Umuyoruz ki 2022, pandemi kısıtlamalarından uzak, sanatın seyirciyle farklı platformlarda buluşabildiği, sanat dolu bir yıl olur. Herkese iyi yıllar!​​