Ekolojik

Doğal Dengenin İnşası: Ekolojik Niş Nedir, Neden Önemlidir?

12 Mayıs 2022

Doğa, karmaşık ama bir o kadar da mükemmel bir denge üzerine kurulu. Her canlının oynadığı rol, bu denge üzerinde kritik öneme sahip. Bu roller değiştirilemez veya devredilemez; çünkü doğanın dengesi çok hassas bir yapıdadır. Ekosistemler, canlıların bu rolleri sayesinde sürdürülür. Doğadaki tüm denge, kusursuz bir şekilde işleyen döngü sayesinde kurulur. İşte tam bu noktada “ekolojik niş” kavramını anlamak çok önemlidir.

Ekolojik niş, bir canlının ekosistem içerisindeki rolünü ve etrafındaki diğer canlılarla olan ilişkilerini anlatan bir kavramdır. Ekolojik niş; beslenme alışkanlıkları, yaşam alanları, üreme şekilleri, davranışlar gibi canlının yani organizmanın yaşam tarzına dair pek çok faktörü birlikte içerir. Doğanın dengesini anlamak ve ekosistemleri korumak için ekolojik nişin önemini fark etmek çok önemlidir.

Ekolojik nişin unsurları

Ekolojik niş, bir organizmanın ekosistem içerisindeki rol ve sorumluluklarını içeren ve çevresiyle olan tüm ilişkilerini kapsayan bir kavram olduğundan ekolojik nişin unsurları oldukça geniş bir yelpazede dağılım gösterir. Ekolojik nişin unsurlarını, ekolojik nişi belirleyen faktörler olarak da ele almak mümkün.

Bu faktörler arasında; habitat, davranışlar, beslenme alışkanlıkları, çevresel koşullara uyum, üreme stratejileri, fiziksel ve biyolojik özellikler, av-avcı ilişkisi ve sınırlar yer alır:

Habitat: Bir canlının içinde yaşayabildiği ve uyumlanabildiği fiziksel çevreye, yani yaşam alanına habitat denir. Örneğin; bir devenin veya kaktüsün sıcak iklimde, çölde yaşaması veya penguenlerin soğuk iklimde, buzullarda yaşaması gibi.

Davranışlar: Canlının kendini savunma, kaçma, göç etme gibi kendisiyle ve çevresiyle ilgili sergilediği davranışlar ekolojik nişi belirlemede önemli faktörler arasındadır.

Beslenme alışkanlıkları: Bir canlının besin zincirindeki yeri, beslenme alışkanlıkları ile ilgilidir. Hangi tür ile beslendiği ya da hangi türlerin o canlıyı tükettiği; etçil mi otçul mu yoksa hem etçil hem otçul mu olduğu, ekolojik nişin içerisinde çok önemli yere sahiptir.

Üreme stratejileri: Bir canlının neslinin devamlılığını sağlamak için izlediği üreme stratejileri de ekolojik nişin belirlenmesinde büyük rol oynar. Üreme sıklığı, yavru sayısı, çoğalma şekli gibi pek çok faktör bu stratejilerin içinde yer alır.

Çevresel koşullara uyum: Canlıların çevresine uyum sağlamak için geliştirdikleri birtakım özellikler bulunur. Örneğin, bir devenin çöl ikliminde hayatta kalabilmek ve yaşamına devam edebilmek için su yoksunluğuna karşı dayanıklı bir yapıda olması gerekir.

Fiziksel ve biyolojik özellikler: Bir canlının kilosu, uzunluğu, hareket becerisi, hızlı veya yavaş bir yapıda olması, avcı özelliklere sahip olup olmaması, anatomik yapısı gibi tüm fiziksel ve biyolojik özellikleri, ekolojik nişin belirlenmesinde önemlidir.

Sınırlar: Sınırlar ve/veya toleranslar; bir canlının yaşaması için gerekli olan sıcaklık, nem ve benzeri koşulların belli bir seviyede olması anlamına gelir. Çünkü her canlının uyum sağlayabileceği, hayatta kalabileceği şartlar farklıdır ve bu şartlar, canlının tolere edebileceği sınırların dışında olursa o canlının yaşamını rahatça sürdürmesi mümkün olmaz.

Av-avcı ilişkisi: Bir canlının beslenmek ve hayatta kalmak için hangi türü avladığı veya hangi türün o canlıyı avladığı, ekolojik niş içerisinde önemli bir yere sahip. Av-avcı ilişkisinin yanı sıra türler arasında rekabet olup olmadığı, aynı türü avlayıp avlamadıkları ya da aynı kaynakları tüketip tüketmedikleri de yine belirleyici unsurlar arasındadır.

Ekolojik nişin önemi

Ekolojik niş neden önemlidir, tüm bu belirleyici unsurların doğanın dengesi ve canlı yaşamlarının devamı için nasıl bir önemi var?

Ekolojik niş, her canlının bir görevi olduğu anlamına gelir ve her canlı kendine has bu görev ve sorumlulukları yerine getirerek ekosistemin dengesinin korunmasına ve sürdürülmesine katkı sağlar. Yeşil bitkiler fotosentez yapar, oksijen üretir, canlı yaşamının devamını sağlar, otçul hayvanlar bu yeşil bitkilerle beslenir, etçil hayvanlar ise otçul hayvanları avlar, ayrıştırıcılar ise ölü organizmaları parçalayarak geri dönüştürür ve kusursuz bir şekilde döngünün işlemesine katkı sağlar. Ekolojik niş sayesinde bu akış kendine has bir düzende çalışmaya devam eder ve ekosistemlerin devamlılığı sağlanır.

Öte yandan, ekolojik niş biyoçeşitliliğin korunmasında da önemli bir rol sahibidir. Dünya üzerince milyonlarca tür canlı ve hepsinin kendine has bir ekolojik nişi var, yani farklı işlevlere sahipler. Dolayısıyla, her canlı ekosistemin içerisinde sahip olduğu işlevi sayesinde biyoçeşitliliğin devamına katkı sağlar. Tür çeşitliliği ve ekolojik niş çeşitliği ne kadar fazla olursa ekosistem de o kadar güçlü olur ve direnç kazanır.

Bu durum aynı zamanda sürdürülebilirliğin sağlanması açısından da kritiktir. Ne kadar fazla çeşitlilik olursa ekosistemler o kadar dirençli olacağından, ekosistemlerin kendini onarma becerisi de o oranda artar. Bu da döngülerin sağlıklı bir şekilde işlemeye devam etmesi anlamına gelir.

Ekolojik niş ve sürdürülebilirlik

Ekolojik niş ile sürdürülebilirlik arasındaki ilişki oldukça önemlidir ve her insanın bu ilişkinin farkında olması, bu doğrultuda doğru adımlar atması gerekir. Ekolojik niş, ekosistemin devamını ve istikrarını sağlar. Her türün kendine has bir görevi vardır ve her biri ekosistemin içinde işlevsel bir boşluğu doldurur. Bir türün popülasyonunun artması, azalması ya da yok olması, bir başka türün devamlılığını da etkiler ve ekosistemin doğal dengesi bozulur. Bu bağlamda insanların doğaya daha az zarar verecek şekilde ekolojik nişlere saygı duymaları gerekir. Peki neler yapılabilir?

Yenilenebilir enerji kaynakları kullanmak, doğal alanların korunmasına özen göstermek, çevre kirliliğinin bilincinde olmak ve daha az atık çıkarmak, aşırı tüketime dayalı alışkanlıkları değiştirmek, sürdürülebilir tarım uygulamalarını desteklemek, toprağın kalitesini düşürmemek ve toprak kirliliğine neden olmamak için kimyasal ürünlerden ve yanlış tarım uygulamalarından kaçınmak, atılabilecek adımlar arasında. Bu sayede hem doğaya hem de her canlı türüne saygı göstererek ekosistemleri korumak ve ekolojik nişi desteklemek mümkün olabilir.

Ekolojik niş örnekleri

Ekolojik niş, canlı türlerinin ekosistem içerisindeki rolünü ve etrafındaki diğer canlılarla olan ilişkilerini anlattığından çok sayıda örneği vardır. Örneğin, arılar en etkileyici örneklerden biridir. Bal arıları, bitkilerin polenlerinden beslenir ve aynı zamanda çiçekten çiçeğe polen taşıyarak tozlaşmayı sağlar ve bitkilerin üreme döngüsüne katkıda bulunur. Öte yandan bal üretimi yapar. Bu sayede hem bir besin kaynağı üretir hem de bitkilerin tozlaşmasını sağladığı için bitki türlerini yok olmaktan kurtarır ve biyolojik çeşitliliği destekler. Arıların yokluğu, hem pek çok bitki türünün yok olmasına hem tarımsal verimin düşmesine hem de doğanın dengesinin bozulmasına neden olur. Üstlendikleri bu eşsiz rollerle arılar, ekosistemin en önemli parçalarından ve ekolojik nişin en güzel örneklerinden biridir.

Benzer bir şekilde, mantarlar da doğanın mükemmel işleyişinin korunmasında önemli rollere sahiptir. Mantarlar, ölü bitki organizmalarını ayrıştırarak besin maddelerini toprağa geri kazandırırlar, bu sayede hem toprak verimliliği artar hem de doğanın temiz kalması sağlanmış olur.

Doğanın her bir köşesinde ekolojik niş örneklerini görmek mümkün. Her biri bu kusursuz işleyişin önemli paydaşları olduğundan dolayı ekosistemlerin korunması için ekolojik nişlerin önemi büyüktür.

Ekolojik nişte yabancı türlerin rolü

Diğer yandan, ekosisteme dışarıdan gelen türlerin de ekolojik nişe etkisi büyüktür. Bu türler ekosistemin dengesini bozabilir. Özellikle biyolojik istilacı türler, yerel türleri pek çok açıdan etkileyebilir. Şöyle ki; istilacı türler, yerel türlerin besin kaynaklarını tüketebilir ve bu da yerel türlerin yeterli miktarda besin bulmasını zorlaştırarak yaşamlarının devamını tehlikeye sokabilir. Öte yandan bu istilacı türler, yerel türlerin üzerinde avcı olarak yeni baskılar oluşturabilir. Hem ekosistemdeki av-avcı ilişkilerinin dengesi bozulabilir hem de istilacı türler, ekosistemde baskın bir çoğunluk yaratarak diğer türlerin hızla azalmasına ve hatta yok olmasına neden olabilir.

Dışarıdan gelen yabancı türler, aynı zamanda yerel türlerin alışık olmadığı ve belki de daha önce hiç tanışmadığı hastalıkların da taşıyıcısı olabilir. Bulaşıcı hastalıklar, yerel türleri zayıflatarak yaşamlarını tehlikeye atabilir. Yerel türlerin popülasyonunun azalması, diğer türlerin ekolojik nişlerini de olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle ekosistemin tamamında bir dengesizlik meydana gelebilir ve uzun vadede biyolojik çeşitlilik azalabilir.

Yürütülen bir araştırmada, istilacı türlerin ekosistemler üzerindeki etkileri detaylı incelenmiş ve birtakım müdahaleler ve izleme stratejileriyle, türlerin yayılımının tahmin edilebileceği bulunmuş. Bu sayede istilacı türlerin yerel ekosistemlere adapte olma yetenekleri tespit edilebilir ve yerel türler üzerindeki potansiyel etkileri değerlendirilerek en az zararın oluşması sağlanabilir.

Diğer yandan, daha sürdürülebilir bir dünya ve doğayı korumak için çalışmalarını sürdüren IUCN (International Union for Conservation of Nature) de istilacı türlerin yerel türler üzerindeki etkilerini azaltmak için koruma stratejileri geliştirmeye her geçen gün devam etmektedir.

İnsan faaliyetlerinin ekolojik niş üzerindeki etkisi

Ekolojik nişin dengesini dışarıdan gelen yabancı türlerin yanı sıra, birtakım insan faaliyetleri de bozabilir. Sanayileşme, yanlış tarım uygulamaları, şehirleşme gibi faaliyetler ekolojik nişleri olumsuz etkileyebilir. Sanayileşmenin ve şehirleşmenin etkisiyle doğal alanların büyük bir dönümü dönüştürülmektedir. Ormanlar ve tarım alanları gibi doğal yerler yeni fabrikalar, binalar inşa etmek için kullanılmakta ve bu nedenle birçok canlı türü ve habitat kaybı yaşanabilmektedir. Canlı kayıpları biyolojik çeşitliliğe zarar verirken habitat kayıpları da türlerin barınma, beslenme gibi yaşamsal faaliyetlerini kısıtlayarak ekolojik nişin zarar görmesine neden olur.

Endüstriyel faaliyetler ve insan kaynaklı atıklar; başta hava, su ve toprak kirliliği olmak üzere çevresel kirlilik sorunlarını artırır. Bu da yerel türlerin yaşam alanlarına ve besin zincirlerine zarar vererek türlerin yaşamasını, beslenmesini, barınmasını, üremesini tehlikeye sokar. Öte yandan tarımda kullanılan yanlış metotlar ve kimyasal ilaçlar da toprağın yapısına zarar vererek hem kirliliğe hem de toprak verimliliğin azalmasına neden olur. Toprak kalitesinin düşmesi de o bölgede yaşayan türlerin yaşamını tehdit ederek biyoçeşitliliğin azalmasına zemin hazırlar.

Yapılan araştırmalar göstermektedir ki; insan kaynaklı faaliyetlerin tehdit ettiği türlerin yaklaşık %80'i habitat kaybı ve tek tip tarım, endüstriyel kirlilik, ormanların tarıma açılması gibi ekonomik aktiviteler nedeniyle risk altındadır. Yine insan kaynaklı bazı faaliyetler, iklim krizine neden olduğundan küresel çapta ekosistemleri ve ekolojik nişi olumsuz etkilemektedir. Örneğin, küresel ısınma kaynaklı eriyen buzullar, kutup bölgelerinde yaşayan birçok canlı türünün habitat alanıdır ve bu nedenle buralarda yaşayan canlıların barınması, üremesi, gün geçtikçe zorlaşmaktadır.

Sonuç olarak ne yazık ki insan faaliyetleri, doğrudan veya dolaylı olarak ekosistemlerdeki ekolojik nişleri olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle ekosistemlerin ve ekolojik nişin korunması için herkesin bir adım atması ve daha sürdürülebilir bir dünya için kendi dünyasından değişimi başlatması çok önemlidir.