Yapay zeka

Yapay zeka çağında, metinden görsele, hayalden ekrana sanat​

Sanat her zaman insan kültürünün temel bir parçası oldu. Mağara resimlerinden tuvale ve hatta yapay zeka (AI) sanatına kadar, varoluşun başından beri önemli miktarda gelişti. Ancak, makine öğrenimi ve yapay zeka gibi yeni teknolojilerin gelişmesiyle birlikte, sanat perspektifi de ciddi şekilde değişiyor. Şimdilerde sanatı, soyut yaratımın ötesinde, daha geniş ve farklı bir bakış açısıyla ele alıyoruz.

Görsel sanat dünyasında daha önce gördüklerimizden farklı olarak, yapay zeka desteğiyle oluşturulan görselleştirmeler, şimdiden hayal gücümüze hitap etmeyi başarıyor. Örneğin, basit metinsel istemlerle görüntü yaratmaya olanak tanıyan metinden görsel oluşturma, heyecan verici gelişmelerden biri. Şu anda yapay zeka ile yapabilecekleriniz, yalnızca hayal gücünüzle sınırlı: İlginç portreler, farklı ögeleri bir araya getiren yaratıcı kolajlar ve hatta Fuji dağının tepesinde piknik yapan dinozorlar… Diğer yandan yapay zeka yardımıyla oluşturacağınız görsel eserlerle sanat dünyasında da kendinize yer bulmanız mümkün olabilir; yakın zamanda yapay zeka yardımıyla barok tarzda kurgulanmış bir uzay opera tiyatrosunu görselleştiren Jason Allen, Théatre D’opéra Spatial isimli eseriyle, Colorado Eyalet Sergisi’nin güzel sanatlar yarışmasına katıldı ve birinci oldu.

Yapay zeka (AI) sanatını ve bunun sanatçılar, yaratıcı kişiler için ne gibi faydalar sağladığına daha yakından bakalım.

Yapay zeka sanatı nedir?

Yapay zeka veya AI sanatı, kişinin hayal gücü ile teknoloji arasında sağlanan yaratıcı bir işbirliğidir ve ekranda görsel sanat biçiminde sonuçlar çıkarır. Sanatçı olmayan biri bile yapay zeka aracılığıyla sanatını, fikirlerini ekranda görselleştirebilir. Bunun için basit düşünün ve sıra dışı bir görüntünün istemini çerçevelendirin; onu birkaç saniye içinde oluşturacaksınız. Sanatı ve üretimi tabiri caizse herkes için erişilebilir kılan, piyasadaki birçok yapay zeka aracı bu yüzden çoğumuzun ilgisini çekiyor ve bizi, hayal gücümüzü benzersiz bir şekilde tanımlayan görseller yaratmaya teşvik ediyor.

Yapay zeka, makine öğrenimi yoluyla, kullanıcılardan sağladığı veri kümelerinden bilgi çıkaran ve kendi kendine öğrenen algoritmalar sayesinde orijinal çalışmalar üretebilir. Nihayetinde, nefes kesici sanat eserleri üretmek için kaliteli veri kaynaklarından ipuçları alabilmesi, AI sisteminin yeteneğine bağlıdır.

Yapay zeka sanatı yıllar içerisinde nasıl evrildi?

Yapay zeka sanatı, yaklaşık otuz yıl önce kalite, öğrenme, fikirler ve bir görüntüde mükemmel tanımlama açısından gelişmeye başladı. Kod görselleriyle yapılan basit deneylerden günümüzün nefes kesici görseller yaratabilen yapay zeka sanatına, kademeli şekilde gelindi.

Yapay zeka sanatını diğerlerinden ayıran şey ise insan deneyimi yerine algoritmalara ve matematiksel denklemlere dayanan bir görüntüyü veya sesi hızlı bir şekilde oluşturma veya değiştirme yeteneği. Teknoloji gelişmeye devam ettikçe, yapay zeka sanatının evrimi de gelişiyor. Peki, acaba gelecekte yapay zeka sanatı, insan sanatının yerini alacak mı? Elbette teknoloji tarafından üretilen bir sanat eseri ile insan tarafından üretilen bir sanat eserinin karşılaştırılması, farklı izleyiciler arasında bitmeyen bir tartışmanın konusu olacaktır. Burada netlik sağlayabilecek şey ise sanatçıların becerilerini ve fikirlerini şekillendirmek için teknolojiyi nasıl kullanacaklarıdır.

2015'e geri dönecek olursak, bu yıl içerisinde yapay zeka, görseller için altyazı özelliğiyle bir devrim yaratmıştı. Mühendisler bunu teknik olarak araştırdılar, varsayılan tüm nesneleri algılayabilen makine öğrenimi modellerini kullanarak görüntüler için otomatik altyazılar ve bu görüntüleri bir insan gibi tanımlayan ifadeler oluşturdular. Bu konseptin arkasındaki ilk fikir, sistemi daha hızlı sonuçlar üretecek ve bir makinenin potansiyelini keşfedecek şekilde eğitmekti.

Daha sonra bu, çoğu araştırmacının ilgisini çeken ve sınırsız düşünmenin yolunu açan bir macera haline geldi. Böylece makine öğrenimi, sistemleri görüntülerdeki nesneleri etiketlemek için zaten eğitirken, metin yoluyla görüntü oluşturma kavramı ortaya çıktı. Yani yapay zeka sanatı sahneye çıktı!

Ancak bu, zaten var olan bir şeyi oluşturmak için Google Görseller'den alınan herhangi bir veri kümesi değildi. Araştırmacılar, bir insanın sanat yaratması gibi gerçekten üretilmiş benzersiz bir şey ortaya çıkarmak zorundaydı. Herkesin yaratıcı beynini harekete geçiren ve sadece veri ile eğitilmiş modellerle yetinmeyen yeni sahneler yaratmayı hedeflediler. ChatGPT ve MidJourney gibi araçlar, günümüzün harika örnekleri! Bu araçları kullanmanın tek şartı ise zihninizden geçen sınırsız düşüncelere izin vermek!

Sonuç olarak yapay zeka sanatının yaratılması, sanat dünyası ve sanatçılar için oldukça heyecan verici bir fırsat. Bu sayede şimdilerde, yapay zeka tabanlı araçlar aracılığıyla makine öğrenimi algoritmalarını kullanan sanatçılar, benzeri görülmemiş bir hız ve değişkenlikte sanat eserleri üretiyor. Pek çok kategoride yeni algılar keşfediyorlar ve artık ellerinin veya boya fırçalarının fiziksel yetenekleriyle sınırlı değiller! Yapay zeka yardımıyla aynı sanatın tamamen yeni versiyonlarını rahatlıkla oluşturabilirler.

Yapay zeka sanatı üretmenin faydaları

Yapay zeka sanatı hangi platformu kullanarak düşünme becerilerinizi nasıl ve nerede uyguladığınızla ilgili. Kendinizi farklı alanlarda ifade etmenin yeni yollarını bulmanın harika bir yolu. Yapay zeka sanatı, çarpıcı manzaralar oluşturmaktan tarih ve kültürden ilham alan çizimlere hayat vermeye kadar, herkes için olağanüstü özellikler sunuyor.

Yapay zeka, yaratıcılığınızı daha da ileri götürmenize yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda diğer içerik oluşturucularla işbirliği için de yeni yollar vadediyor. Doğru rehberlik ve yaratıcı araçlara erişimle, yapay zeka teknolojisini başka hiç kimsenin yapmadığı benzersiz bir resim veya heykel yapmak için dahi kullanabilirsiniz! Dolayısıyla yapay zeka sanatı üretmek, zanaatlarını keşfetmek ve çalışmalarıyla bir etki yaratmak isteyen sanatçılar için oldukça geniş kapsamlı faydalar sağlayabilir. İşte AI sanatı oluşturmanın, kullanıcılara sağlayabileceği bazı faydalar:

  • Yapay zeka, gerçekte canlandırılamayan veya çekilemeyen doğaüstü sahneler gibi filmlerde kullanılabilecek hiper-gerçekçi veriler üretir. Örneğin Deep Nostalgia adındaki yapay zeka uygulamasını hatırlıyor musunuz? Bu uygulama sayesinde fotoğraflar, gerçekten hareket ediyormuş gibi görülebiliyor. Uygulamada daha çok nostaljik fotoğraflar kullanılıyor ve kişiler, kaybettikleri sevdiklerinin fotoğraflarını canlandırabiliyorlar…
  • Yapay zeka alışılmışın dışında düşünür ve insan hayal gücünün bir adım ötesinde örnekler üretir. Hatta şu anda düşünmeyi insan zihninin sahip olduğu bir sanat formu olarak kabul ederek, artık en trend araçlardan biri olan ChatGPT üzerinde eğitilmekte. Bu sayede ideal anahtar sözcükleri girerek, yaratıcı beyninizi belirli bir yönde düşünmeye ve görseller çizmeye teşvik edecek yönlendirmeler oluşturabilirsiniz. Dolayısıyla sanatın artık tek bir zihnin bakış açısıyla sınırlı olmadığını söyleyebiliriz.
  • Yapay zeka sanatı, sistemdeki her veriyle birlikte düzenli olarak gelişmekte. Tıpkı sosyal medya algoritmalarının günlük olarak göz attığınız veriler için çalışma şekli gibi, yapay zeka da sürekli olarak eğitiliyor ve gelişiyor. AI sistemlerinin eğitilerek mevcut halinin ne kadar ötesine geçebileceği ise hala belirsizliğini koruyor…

Özetle; yapay zeka tarafından üretilen sanat, sanatçıların ufuklarının ötesine bakması ve becerilerini başka bir yöne taşıması için oldukça faydalı olabilir.  Bir sanatçı veya yaratıcı olarak teknolojiyi kullanmak neden kişinin içgüdülerine zarar versin ki? Sonuçta teknoloji bize yardım edip yaratıcılığımızı bir sonraki seviyeye  taşıyabilir!