Eşit Masallar
Araştırmalara göre eşitlik kavramı ve cinsiyet önyargıları henüz çocuk yaşlarda öğrenilmekte ve çocuklar küçük yaşlardan itibaren evlerinde, okullarında ve topluluklarında sonuçlarını yaşamları boyunca görecekleri cinsiyet normlarıyla karşı karşıya kalmaktadırlar . Odeabank bu farkındalıkla 2020 yılında hayata geçirdiği Eşit Masallar projesi ile dünyaca ünlü masalları eşitlikçi bir biçimde tekrar ele alarak, tüm toplumda cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığı artırmayı amaçlamaktadır. Eşit bir geleceğe inanan Odeabank, eşit yarınlar için bugünün çocukları arasında eşitlikçi anlayışı yaymayı hedeflemektedir.
Proje kapsamında, en çok sevilen masallar çocuk yaşta öğrenilen bilgilerin cinsiyet eşitliğinin sağlanmasındaki kritik öneminin farkına varan ebeveynlerin ve çocukların okuması için yeniden yorumlanmıştır. Psikolog Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk’un içerik danışmanlığını yürüttüğü ve Can Yayınları iş birliğiyle gerçekleşen Eşit Masallar projesinin ilk fazında; Kırmızı Başlıklı Kız, Rapunzel ve Sindirella masalları yeniden kaleme alınmıştır. Projenin ikinci fazında ise Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler ve Kurbağa Prens masalları yeniden yorumlanarak toplumsal roller ile ilgili çocuklarda eşitlikçi yaklaşımın benimsenmesi hedeflenmiştir.
Toplumsal rollerde cinsiyet eşitliği yaklaşımı ile dünyaca bilinen masal kahramanları; gücünü zekasından alan Kırmızı Başlıklı Kız, cesur, gözü kara ve özgür yetişmiş Rapunzel, dünyayı kitaplardan keşfeden, akıllı ve meraklı Sindirella, iyilik ve eşitliği seçen Kurbağa Prens, gücü iyi kalbi ve zekasından gelen Pamuk Kalpli Prens olarak yeniden yorumlanmıştır. Kalıplaşmış cinsiyet normlarını yıkmayı başaran Eşit Masallar, 2021 yılında çocuk oyunu olarak tiyatroya da uyarlanmıştır. Eşit Masallar, ilk kez, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği 25. İstanbul Tiyatro Festivali’nde, Alan Kadıköy’de seyirci ile buluşmuştur. Sene sonuna kadar 10 oyunla 3000’i aşkın çocuğa ulaşmıştır. Odeabank, Eşit Masallar kitaplarını 81’i köy okulu olmak üzere toplam 348 okulda yaklaşık 50.000 çocuğa ulaşmayı başarmıştır. Eşit Masallar projesi pek çok farklı kategoride ödül sahibi olmuştur.
Eşit Masallar kitaplarını Odeabank şubelerinden ücretsiz edinebilir veya buradan dinleyebilir, dijital kopyalarını indirebilirsiniz.

Diğer Çalışmalarımız
Çocukların eğitim ve öğrenimlerine destek veren Süreyya Ağaoğlu Çocuk Dostları Derneği’nin kütüphane projesine Eşit Masallar projesi çerçevesinde dahil olan Odeabank, toplam 1.000 adet kitap bağışı yaparak 25 köy okulunun kütüphanelerinin kurulmasına katkı sağlamıştır. Ayrıca LamON9 Sosyal Yardımlaşma Derneği ile gerçekleştirdiği projeler ile 10 farklı köy okuluna yaptığı destekle yaklaşık 1.000 öğrenciyi kitaplarla buluşturmuştur. Ek olarak, Odeabank’ın dahil olduğu LamON9 Sosyal Yardımlaşma Derneği’nin “Sonra Ne Olmuş?” projesinde, Eşit Masallar kahramanlarına farklı sonlar yazmaları istenen çocuklar toplumsal normların aksine farklı cinsiyet rollerinin mümkün olduğunu düşünmeye teşvik edilmiştir. Özellikle köy okullarında gerçekleştirilen cinsiyet rollerinin eleştirel düşünülmesi yönündeki çalışmalar ve kütüphane destekleri, Odeabank nezdinde özellikle kız çocuklarının ve dezavantajlı çocukların eğitimlerinin desteklenmesi açısından değerlidir.
Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) ile hayata geçirilen iş birliği kapsamında, projenin daha fazla çocuğa ulaştırılması için Eşit Masallar kitapları sesli betimlemeler eklenerek GETEM internet kütüphanesine eklemiştir. Bunun beraberinde, Her Şey Platformu iş birliği ile, Eşit Masallar projesinin videolarına sesli betimleme, işaret dili tercümesi ve alt yazı eklenerek masallar görme ve işitme farklılığı olan çocuklar için erişilebilir hale getirilmiştir. Bu çalışma, Odeabank’ın cinsiyet eşitliğinin yanı sıra fırsat eşitliğine ve erişilebilirliğe ne kadar önem verdiğini bir kez daha göstermiştir.
Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) girişimi olan “Eşitliğe Değer” ile iş birliği kapsamında 350’den fazla Odeabank çalışanı düzenlenen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Seminerleri’ne katılmıştır. AÇEV ile geliştirilen bu iş birliği ve sağlanan seminerler, Odeabank’ın gelecek için cinsiyet eşitliğine dair hedeflerini belirlemesine olanak sağlamıştır.
Odeabank, kadınların ekonomik hayata eşit şartlarda katılmalarını ve adil koşullarda çalışmalarını sağlamayı hedefleyen, Birleşmiş Milletler’in küresel özel sektör girişimi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (WEP) imzacısıdır. Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ve Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ile Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) iş birliğiyle oluşturulan WEP, özel sektöre ve toplumun tamamına cinsiyet eşitliğinin sağlanması yönünde rehberlik etmektedir. Odeabank Genel Müdürü’nün imzası ile Banka’nın tüm organizasyonu boyunca cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nde belirtilen taahhütler kabul edilmiş ve Banka’nın temel ilkelerinden biri haline gelmiştir.
Sponsorluk faaliyetleri ile de toplumsal yatırımlarını gerçekleştiren Odeabank, serbest dalış dünya rekortmeni milli dalgıç Şahika Ercümen’e Oksijen Hesap ile sponsor olarak kadın sporcuları desteklemeyi kendine misyon edinmiştir. Şahika Ercümen, Oksijen Hesap ana sponsorluğunda ve Cumhuriyet’in 98. Yılına ithafen paletsiz ve tüpsüz 100 metre derinliğe dalmış ve daha önce 95 metre olan Dünya rekorunun yeni sahibi olarak Türk ve dünya basınında kendinden söz ettirmiştir. Şahika Ercümen ile gerçekleştirilen iş birliği ile Odeabank, toplumun her alanında kadınlara verdiği desteği göstermenin yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitliği ve çevrenin korunması konularında da farkındalık yaratmıştır.