Odeabank, İzmir Firmaları ile Dış Ticareti Konuştu

Odeabank, İzmir Firmaları ile Dış Ticareti Konuştu​

Odeabank, İzmir Firmaları ile Dış Ticareti Konuştu

Odeabank, 2 yıldır dijital platform üzerinden sürdürdüğü Dış Ticaret Buluşmaları kapsamında İzmirli iş insanları ile bir araya geldi. Toplantıda Ukrayna- Rusya savaşı gölgesinde 2022 dünya ekonomisindeki gelişmeler, ihracat, enflasyon, bütçe rakamları ve para politikaları gibi veriler değerlendirildi.

TÜRKİYE’NİN genç, dinamik ve yenilikçi bankası Odeabank, Dış Ticaret Buluşmaları kapsamında son iki yılda İzmirli iş insanları ile 4’üncü kez bir araya geldi. Elliye aşkın firma yöneticisinin katıldığı toplantıda, Rusya – Ukrayna savaşı, enerji arzı, dış ticaret, enflasyon ve ülkelerin uygulayacağı para politikaları konuşuldu. Toplantıda Rusya- Ukrayna savaşının küresel ekonomiye olası etkileri de tartışıldı.

Seyar: 2022’de de ihracatı desteklemeye devam edeceğiz

Odeabank Nakit Yönetimi ve Dış Ticaret Direktörü Ahmet Zafer Seyar, küresel ekonominin pandemi krizinin etkilerini geride bırakmaya çalıştığı 2022 yılının ilk çeyreğinde patlak veren Rusya – Ukrayna savaşı ile başka bir belirsizlik ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Türkiye’nin önemli bir ihracat şehir İzmirli iş insanları ile bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını belirten Seyar şöyle devam etti: “Banka olarak dış ticareti önemli bir alan olarak görüyoruz. Ukrayna- Rusya savaşı ile olumsuz etkilenen bir ekonomik ortamda iş insanlarına bu süreci daha kolay atlatmak amacıyla yardımcı olmaya çalışıyoruz. Odeabank olarak bu yıl da dış ticaret ve nakit yönetimi alanlarına öncelik vermeye devam edeceğiz. Özellike bu yıl dış ticaret işlemlerinin dijitalleşmesi ve müşterilerimizin süreçlerini kolaylaştırmak için yenilikleri devreye almayı hedefliyoruz. Şubelerimizdeki dış ticaret uzmanlarımızın da desteği ile müşterilerimize memnun kalacakları bir dış ticaret hizmet deneyimi sunma konusunda da iddialıyız. TCMB reeskont kredileri ve ihracatın finansmanına yönelik kredileri müşterilerimizle buluşturmaya devam ederek , ülkemizin ihracat rakamlarının artmasına katkı sağlayacak atılımları gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Diğer bir taraftan 2022 yılında yaşanmakta olan zor koşullara rağmen yurt içi ticareti odağımıza koyuyor ve müşterilerimizin hayatlarını kolaylaştıracak önemli hizmetler sunmayı planlıyoruz.

Altınsaç: Dünya ekonomisi yeni bir döngüye doğru ilerliyor

Video konferansta Türkiye ve dünya ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulunan ekonomist Gizem Öztok Altınsaç, Rusya ve Ukrayna savaşı gölgesinde dünya ekonomisinde beklenen değişimler ve gelişmeler hakkında şunları söyledi. “İki yıldır devam eden pandemi nedeniyle zor yıllar yaşayan ve toparlama sürecine girmeye başlayan küresel ekonomi şubat ayında patlak veren Rusya – Ukrayna savaşı nedeniyle tekrar zor günler yaşıyor. Arz açığı nedeniyle artan emtia ve gıda fiyatları, savaşın başlamasıyla birlikte daha da yükselmeye devam etti. Volatil seyreden emtia ve gıda fiyatlarının nasıl bir yön izleyeceği, Rusya’nın ABD ve Avrupa ülkelerinin yaptırımlarına karşı nasıl bir cevap vereceği ile bire bir bağlantılı.

Rusya’nın bu yaptırımlara karşılık olarak doğalgaz ve petrol akşını durdurması durumunda dünya ekonomisi yeni bir petrol şoku ile karşı karşıya kalabilir. Öte yandan süreç yumuşarsa bu durumda da emtiada bir rahatlama görürüz. Savaş nedeniyle Swift sisteminden çıkarılan Rusya, para transferinde yakın ticaret partneri Çin’in uluslararası para transferi sağlayan SWIFT sistemine alternatif olarak geliştirdiği CIPS sistemi mevcut. Bu savaş özelikle Çin ve Rusya'nın dünyada var olan ödeme sistemlerinden ayrışma çabasını hızlandıracaktır. Bu savaş dünya ekonomisinin son derece hızlı bir şekilde iki bölünmesini beraberinde getirebilir. Öte yandan Rusya’nın kendisine uygulanan yaptırımlar karşısında vereceği tepki Avrupa’yı resesyona götürebilir. Dolayısıyla Avrupa hem enflasyonla hem de son derece düşük bir büyüme ile mücadele etmek durumda kalacak gibi gözüküyor. Avrupa’da büyüme tarafında yaşanacak bir gerileme Türkiye’nin ihracatını olumsuz yönde etkileyecektir. Rusya’nın yürütmekte olduğu savaş Türkiye’yi dış ticaret, finans, petrol, enflasyon ve turizm kanallarından olumsuz etkiliyor. Petrol fiyatlarında yaşanan her 10 dolarlık artış Türkiye’nin enerji faturasında 5 milyarlık dolarlık bir artışı beraberinde getiriyor. Enerji fiyatlarındaki artış ise enflasyon artışını tetiklerken, cari açığın da artmasına yol açıyor. Tüm bu yaşanan jeopolitik olaylar karşısında Türkiye son 5 yılda olduğu gibi şimdi de en kırılgan ülke olmaya devam ediyor. “​