Odeabank, Mersinli İş İnsanları İle Dış Ticareti Konuştu

Odeabank, Mersinli İş İnsanları İle Dış Ticareti Konuştu​

Odeabank, Mersinli İş İnsanları İle Dış Ticareti Konuştu

Odeabank, COVID-19 pandemisinin başladığı günden bu yana dijital platform üzerinden sürdürdüğü Dış Ticaret Buluşmaları kapsamında Mersinli iş insanları ile bir araya geldi. Toplantıda 2021-2022 beklentileri tartışıldı ve ABD 10 yıllık faizi, ihracat artışı, enflasyon, bütçe rakamları ve para politikaları gibi veriler değerlendirildi.

TÜRKİYE’NİN genç, dinamik ve yenilikçi bankası Odeabank, Dış Ticaret Buluşmaları kapsamında Mersinli iş insanları ile bir araya geldi. Elliye aşkın firma yöneticisinin katıldığı toplantıda, yılın geri kalanı ve gelecek yıla dair küresel ekonomik beklentiler ile dış ticaret alanında yaşanacak gelişmeler konuşuldu. Toplantıda ayrıca COVID-19 salgınına karşı ülkelerin aşılama programında ulaştıkları seviyeler ve aşılama sonucunda oluşacak toplumsal bağışıklığın küresel ekonomiye etkisi de tartışıldı.

Seyar: İhracatı desteklemeye devam ediyoruz

Odeabank Nakit Yönetimi ve Dış Ticaret Direktörü Ahmet Zafer Seyar, küresel ekonominin pandemi krizinin etkilerini geride bırakmaya çalıştığı 2021 yılının ikinci yarısında da sanayici ve ihracatçılara destek olmak için çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Türkiye’nin önemli bir dış ticaret merkezi olan Mersin’de iş insanları ile bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını belirten Seyar şöyle devam etti: “Banka olarak dış ticareti büyüme kaydedeceğimiz önemli bir alan olarak görüyoruz. 2020’de başlayan ve kısa sürede hem ülkemizi hem dünyayı etkileyen COVID-19 salgınının ekonomiye etkisini asgari seviyede tutmak amacıyla sanayicilere önemli kolaylıklar sağladık. Bu yıl da dış ticaret ve nakit yönetimi alanlarına öncelik vermeye devam edeceğiz. Türkiye’de reel sektörü daha güçlü bir şekilde desteklemeye yönelik yeni finansman olanakları üretmeyi sürdüreceğiz. Hedeflerimize ulaşmak ve özellikle yeni ihracat yapmaya başlayacak firmalarımıza destek olmak adına bu yılın başında Dış Ticaret ve Nakit Yönetimi Uzman hattımızı devreye aldık. Bu hizmetimizden şimdiye kadar birçok ihracatçımız yararlandı. Şubelerimizdeki dış ticaret uzmanlarımızın da desteği ile müşterilerimize memnun kalacakları bir dış ticaret hizmet deneyimi sunma konusunda iddialıyız. Diğer bir taraftan yurt içi ve yurt dışı ticareti odağımıza koyduğumuz ve müşterilerimizin hayatlarını kolaylaştıracak önemli projeler hazırlığındayız. Dış ticaret işlemlerinde toplam ithalat ve ihracat hacmimizi 2021 yılının sonuna kadar 3 milyar dolar seviyesinin üzerine taşımayı hedefliyoruz.

Seyar, buluşmada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yakında açıkladığı, bir bölümü bankalar üzerinden yürütülecek Reeskont Programı hakkında da bilgi verdi.

Altınsaç: Üretim Uzak Doğu’dan Avrupa’ya yakın bölgelere kayıyor

Video konferansta Türkiye ve dünya ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulunan ekonomist Gizem Öztok Altınsaç, 2021 için küresel ve yerel beklentileri hakkında veriler eşliğinde konuştu. COVID-19 salgınını makroekonomi bağlamında değerlendiren Altınsaç, Asya ve Çin başta olmak üzere 2021’in sonuna doğru küresel büyümede hafif bir yavaşlama söz konusu olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Yılın geri kalanında global ekonomide değişken bir süreç hâkim. Küresel ekonomide büyüme devam etmesine rağmen 5 ay öncesine kıyasla yavaşlıyor. Küresel çapta özellikle Asya ve Çin kaynaklı büyümede hızlı seyredebilecek bir yavaşlama söz konusu. ABD ve Avrupa’da da yavaşlama işaretleri mevcut, ancak Çin’deki yavaşlama daha belirgin seyrediyor. Yıl sonuna doğru küresel ekonomide görünen yavaşlamaya rağmen Avrupa’nın büyümesi Türkiye’nin ihracatını olumlu etkiliyor. Avrupa’nın büyümesi sonucu Türkiye’nin ihracatı eylülde geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 30 arttı. Türkiye ekonomisinin bu koşullar sonucu 2021 yılını yüzde 9 büyüme ile kapatacağını düşünüyoruz. 2022 yılı büyümesinin ise yüzde 3-4 arası olacağını tahmin ediyoruz. Öte yandan pandemi kaynaklı yaşanan arz sorunları sonucu global gıda ve emtia fiyatlarında artış devam ediyor. Bu da küresel çapta enflasyon artışını tetikledi. ABD Merkez bankası FED globalde yükselen enflasyonun geçici olacağını düşünmektedir. Bu da ABD 10 yıllık tahvillerinin yükselmesini şimdilik engelliyor. Ancak Meksika, Brezilya, Rusya, Polonya gibi gelişmekte olan ülkeler geçici de olsa artan enflasyon karşısında korunmak için faiz yükselterek parasal sıkılaştırmaya başladılar. Döviz maliyetinin bir miktar daha arttığı global ekonomik görünüme doğru bir gidişat görüyoruz. Türkiye’de ise son yapılan faiz indiriminin kur üzerinde baskı yaratmasına rağmen bu ay da devam edeceği düşünüyoruz. Öte yandan yüksek navlun fiyatları ve teslimat avantajı nedeniyle Uzak Doğu’da üretim yapan firmaların birçoğu üretimlerini Türkiye ve Doğu Avrupa’ya kaydırmaya başladı. Bu durum Türkiye ekonomisi ve ihracatı için pozitif bir gelişme olarak ön plana çıkıyor. “​